Veteranenhulp

Het thuisfront

Zilveren Roos
Het thuisfront. Vaak machteloos, meestal vergeten.

Je partner is uitgezonden geweest naar oorlogsgebied. Als hij of zij terugkomt, is er iets anders, iets waar je zo gauw de vinger nog niet op kan leggen. Het lijkt alsof de interesses, die er vóór de uitzending waren, zijn verdwenen. Had je partner voorheen heel veel geduld met de kinderen, nu worden ze regelmatig afgesnauwd. Kleine dingen, die heel normaal waren, worden opgeblazen en het lijkt haast of er naar ruzie wordt gezocht. Je seksleven staat op een zeer laag pitje of is er helemaal niet meer.

Deze periode kan enige tijd duren. Het is een verwerkingsperiode die nodig is om de chaos in het hoofd weer enigszins te structureren. In de maanden van uitzending is er veel gebeurd. Je partner heeft dingen gezien, waarvan het thuisfront zich bij benadering niet kan voorstellen welk een impact ze hebben.

In de meeste gevallen verdwijnen deze symptomen wel weer. Er is tijd voor nodig en een begripvolle omgeving. In sommige gevallen echter is de veteraan niet in staat de gebeurtenissen alleen te verwerken. Het antwoord op de vraag naar wat er is, wordt veelal ontweken of het antwoord luidt: "Niets!". Je partner raakt steeds meer in zichzelf gekeerd, verliest de controle over zijn leven en de neerwaartse spiraal wordt in gang gezet. Het moment dat een onhoudbare situatie ontstaat, is op zijn laatst het moment met uw partner te overleggen of het niet tijd wordt voor professionele begeleiding.

Je komt er zonder hulp niet meer uit? Zoek hulp want er is hulp!